Bebeklerde İştahsızlık ve Yeme Alışkanlıkları

Bebeklerde İştahsızlık ve Yeme Alışkanlıkları

İştahsız bebekler için ne yapılmalı

8 - 9 aylıktan ilkokul çağına hatta daha ilerisine kadar hemen hemen her çocukta ve her bebekte rastlanan bir şeydir iştahsızlık. Aslında bebeklerde yeme alışkanlığı büyüme hızı, aile yapısı ve karaktere göre değişiklik gösterir.1-2 yaşları iştahsızlığın en fazla olduğu dönemdir. Anne babalar özellikle faydalı sebzeler yedirebilmek adına türlü yollar denerler. Bebeklerde iştahsızlık aslında basit ama kararlılıkla uygulanacak yöntemlerle bebeklerimize ve çocuklarımıza yeme alışkanlığını düzene sokabiliriz.

-Yemek yeme saatlerini bebeğimizin yorgun ve uykulu olduğu saat dilimlerinde değil tam tersi oyun oynamış mutlu olduğu zamanlara göre ayarlamalıyız.

-Yemek öncesi çocuğumuza şeker, çikolata, iştah kapatacak benzeri gıdalar yedirmemeliyiz.

-Yemek sırasında ise çocuğa aşırı ısrarda bulunmamalı, ceza ya da ödül gibi yollara başvurmamalıyız. Tehdit etmek ise asla başvurulmayacak yollardan. Bunlar sanılanın aksine çocuğumuzun yemek alışkanlığını tamamen bozacaktır.

-Bebeğimizin yemek sırasında mutlaka mama sandalyesine oturtturmalı ve aile bireyleriyle aynı sofrada olmasına dikkat etmeliyiz. Çocuk aile ile yemek yemenin sosyal bir olay olduğunu mutlaka farkında olmalı.

-Yemeği TV, tablet ya da bilgisayar gibi uyarıcıların olmadığı sessiz bir ortamda yediriyoruz.

-Genellikle bebekler 1,5 yaşından itibaren çatal kaşık tutmaya başlarlar. Mama sandalyesinde eline çatal kaşık vererek ya da yiyeceği direkt eliyle tutmasını sağlayarak kendi kendine yemesini destekleyebiliriz.

-Bebeğimize sunduğumuz porsiyonların ufak olmasına dikkat edelim. Tepeleme doldurulan bir tabak iştah kaçıracaktır.

-Kolay çiğneyebileceği ve yutabileceği yiyeceklerle başlamalı zorlamadan ama tek tip besine de bağlı kalmadan yemek çeşitleri yapmalıyız.

-Bebeğimiz yemeği beğenmediğinde mutlaka başka bir alternatifi olmalı.

-Bebeğimiz bizim sevdiğimiz beğendiğimiz yiyecekleri beğenmek zorunda değil. Mutlaka ona da tercih hakkı tanımalıyız.

-Yemeğin çok sıcak ya da çok soğuk olması. Karışık büyük bir tabak iştah kaçırıcı unutmayalım.

-Bebeğimizin son lokmasına kadar tüm tabağı bitirmek zorunda değil. Doydum diyorsa biraz da itimat etmeliyiz.