Tavşan Piyasası Nedir?

Tavşan Piyasası Nedir?

Finans dünyasında bazı durumları daha iyi anlatabilmek için hayvan isimleri uzun zamandır kullanılmakta ve bu hayvanlardan en yaygın kullanılanları ayı ve boğadır. Ayı piyasası aşağı yönlü eğilimi boğa piyasası ise yukarı yönlü eğilimi işaret ediyor. Bunların dışında şahin, güvercin, siyah kuğu, kedi, siyah kanarya, at kelebek etkisi, marketteki fil, karga ve maymun da finans piyasalarında kullanılan hayvanlar arasında yer alıyor.

Tavşan Piyasası Ne Anlama Geliyor?

Tavşan piyasası aşağı ya da yukarı yönlü herhangi bir eğilimin olmadığı, bir trendden bahsedilmeyen piyasalar için kullanılan bir tabirdir. Jim Paulsen’e göre tavşan piyasası doyuma ulaşmış, ekonomik açıdan canlılığın sağlandığı ortamların sonrasında piyasaya hakim olan yatay pozisyondur. Tavşan piyasasında ufak çaplı inişler çıkışlar olabilir ama inatçı yükselişler ya da kararlı çakılmalar söz konusu değildir. Borsa tarihinde özellikle Amerikan borsasında tavşan piyasası ara sıra görülmektedir. Zaten bu kavramın çıkış noktası da ABD Borsasıdır.

Neden Durağan Piyasalar İçin Tavşan Kullanılıyor?

Finans dünyasındaki hayvan isimleri hayvanların davranışlarından ilham alınarak söyleniyor. Ayı yukarıdan aşağı doğru saldırıya geçer bu da inişi yani karamsar piyasayı simgeler. Boğa boynuzları ile aşağıdan yukarı doğru saldırır. Bu da yükselişi simgeler. Tavşanda da durum hemen hemen aynı yani tavşanın davranışı sürekli aşağı ya da yukarı değildir. Tavşan aşağı ya da yukarı zıplayabilir. Ancak hiç bir zaman hep aynı yöne ilerlemez.

Tavşan Piyasasının 3 Aşaması

1.aşama Ekonomik durgunluk

2. aşama Ekonomik canlılık

3. aşama Durağanlaşma

3. aşama tavşan piyasasının başladığı aşama oluyor.

Tavşan Piyasasında Nasıl Yatırım Yapılmalıdır?

  • Tavşan piyasasında yüksek risk dolayısıyla yüksek kazanç yoktur. Bir hisse senedine paranızı bağlayıp zengin olmayı bekleyemezsiniz.
  • Tavşan piyasasında çoğu zaman stratejiler işlemez. Çünkü ciddi hareket yoktur.
  • Tavşan piyasasında sanayi hisselerine, sermaye hisselerine ve tüketici odaklı hisselere yatırımı az yapmalısınız. Çünkü bu hisseler aktif piyasalarda para kazandırır.
  • Tavşan piyasası varken bir hisse senedine aşırı yüklenmekten kaçınmalısınız.