Çocukların Gelişim Aşamaları

Çocukların Gelişim Aşamaları

Bir çocuğu altı yaşında okula göndermek mi, yoksa yedi yıla kadar bekletmek mi daha iyi? Çocuklar hangi yaşta anaokuluna daha kolay uyum sağlar? Birçok ebeveyn bu soruların cevaplarını arıyor. İnsan beyni iki yarım küreden oluşur. Sağ yarımküre, yaklaşık 6.5 yaşına kadar olan tüm çocuklarda hiperaktiftir. Çok çeşitli bilgiler vardır: tüm sesler, tüm dokunuşlar, tüm aromalar, dış dünyadan hissettiğimiz her şey. Ve bunların hepsi düzensizdir. Bu nedenle bu bilgilerin düzenlenmesine yardımcı olan sol yarımküre, sadece 7 yıl sonra çalışmaya tamamen dahil olacaktır. Sağ yarımkürede çok sayıda uyarı veren sinyal hayal edin ve sol yarımküre de henüz aktiflik yoktur. Tek bir önemli sinyali ayırt edemez. Çocuklara böyle anlarda ne olacağını mı düşünüyorsunuz? Tantrum ve aşırı yük.

Bebeklerin Çığlıkları Ne Anlama Geliyor ?

Küçük biri rahatsız olduğunda yakındaki biri ağladığında kortizol seviyemiz yükselir. Onun eylemi altında, zorlanıyoruz, kızıyoruz ya da yayılmaya başlıyoruz. Bu nedenle çocuklar hasta olduğunda ebeveynler kendi aralarında kavga etmeye başlarlar. Ağlayan çocuktan stres hissettiğinizde kendinize şunları söyleyin: “Her şey yolunda. Hormonal sistemim harika çalışıyor. Kortizol hormonum var. Nefes alıp verin. ” Çocuğa bu tür anlarda yardımcı olmak için, yaşadığı duyguları adlandırmanız gerekir: “Üzgün ​​olmalısınız, belki de kızgınsınız.” Ya da sadece sarılmak istiyorsunuz. Her şeyden rahatsız olan veya stres altında olan bir çocuk, sol eline yumuşak bir nesne vermeli, böylece sıkabilmelidir. Sol elimizde bir şey sıktığımızda, beynin sağ yarıküresinde neler olduğunu kontrol edebiliyoruz. Küçük bir çocuk yere nesneler fırlatarak beynini eğitir. Bir çocuk için konsantre olmanın bir yolu bir sandalyeye sallanmaktır. Böylece ekstra beyin sinyallerini filtreler. Beynin gelişimi için çocuğun harekete ihtiyacı vardır. Çocuklarımız her hareket ettiğinde beyinciklerini geliştiriyorlar. Ve çocukların kendileri gerekli hareketlerle ortaya çıkıyor: bu, dengelemeniz gereken kenar boyunca, atlayabileceğiniz toplardır. Küçük çocuğunuz yere çok sayıda nesne fırlattığında beyinciklerini eğitir. Öğretmenlerden biri çocuğunuzun matematik yeteneğine sahip olmadığını söylerse, böyle bir çocuğun beynin parietal lobunu uyarmak için biraz daha spora ihtiyacı vardır. Spor, hareketin inşasıyla ilişkilidir ve mantıksal düşüncemiz de bununla ilişkilidir.

Çocuk Gelişiminin Ana Hatları Nelerdir ?

Hangi tavsiyeye sahip olursanız olun, çocuklarınız için kesinlikle doğru normlar yoktur. İdeal çocuklar için sadece ideal yaş normları vardır. Şimdi psikolojide giderek "norm" kavramından uzaklaşıyorlar ve çocuğun geliştiği sınırlar olan "kalkınma konturlarına" geliyorlar. Çocuğun gelişiminin ilk konturuna “fiziksel” denir. Yaklaşık doğumdan 2 yıla kadar sürer. Şu anda, çocuk, yetişkinlerin vücudunun ihtiyaçlarına karşı tutumu yoluyla kendisi hakkındaki tüm bilgileri alır. Annenin bu yaşta bebeğe baktığı bakış, daha sonra onun öz saygısı haline gelir. Gelişimin ilk aşaması güçlü ise, çocuk yabancılar arasında güvende hissedecektir. İkinci gelişim devresine "kişisel" denir ve 2 ila 4 yaş arasında sürer. Şu anda, çocuk kendisi hakkında “ben” demeye başlar ve kelime haznesinde “hayır” kelimesi görünür, sınırlarını oluşturmaya yardımcı olan ilk kelime. Gelişimin ikinci aşamasında bir çocuğun ebeveynleri genellikle saldırganlıkla karşı karşıyadır. Bu saldırganlık, çocuğun kendi içinde agresif olduğu ve zayıf eğitimli olduğu için değil, sadece sınırlarını tanımlamayı öğrenmeye çalıştığı içindir. Çocuk kendisi hakkında “Ben” hakkında konuşmaya başladığında, bağırsak hareketi sürecini zaten kontrol edebilir. Yani, potun üzerinde yürümeye hazır olan bebek, kendisi hakkında "Ben" dedikten sonra bilinçli olarak kakaya oturacaktır. Bir çocuğa her dokunduğumuzda beynine "Ben güvendeyim" sinyali verilir. Üçüncü gelişim devresine "kişilerarası iletişim devresi" denir ve 4 ila 7 yaş arasında sürer. Bu dönemde, çocukta kendiliğin sınırları olgunlaşır. 4 yaşa daha yakın bir çocuğu anaokuluna göndermek için ideal yaş. Ve bunu 4 yaşından önce yapmak gerekirse, çocuk küçük bir grupta olmalı ve ona maksimum saygı göstermelidir. 7 yaşa kadar, çocuklar oyun gerçekliğinde yaşarlar. 7 yaşa yaklaştıkça çocuğunuzu okula göndermek daha iyi bir zaman dilimidir. Sadece 7 yıl sonra, çocuk kendi kuralları olan bir sosyal grubun bir parçası hissedecek ve soyadıyla çağrılmaya hazır olacaktır. 7 yaşa kadar, dediğim gibi çocuklar oyun gerçekliğinde yaşarlar. Oyun beyni geliştirir. Bir çocuğun 7 yaşından önce oynama zamanı ne kadar fazla olursa, okulda o kadar başarılı olur.

Yeterince İyi Ebeveyn Olmak Ne Demektir ?

Çocuk için ebeveynlerin bir tür kusurlara izin vermesi daha iyidir, çünkü ideal ebeveynlerin yanında çocuk gelişmez, ona dış dünyaya uyum sağlama fırsatı vermezler. Donald Winnicott'un terminolojisine göre “oldukça iyi ebeveynler”, öncelikle kendilerine bakmalarına izin veren ebeveynlerdir. 8 aylık bir bebeğin görevi, ekler oluştuğunda, baba ve anne (çoğunlukla anne) üzerinde sürünmek, anne oradayken tuvalete sürmek ve kapının altında çığlık atmaktır. Yeterince iyi bir anne tuvaletten çocuğa: "Seninleyim, şimdi işeyeceğim ve sana geri döneceğim." diye bağırır. İdeal anne hemen kapıyı açar ve bebeği kucağında tutar. Kötü anne bu çığlığa cevap vermez. Bebek için en iyi terapötik kelimeler: "Ben seninleyim." Oldukça iyi ebeveynler çocuğa onunla nasıl iletişim kurabileceklerini ve aynı zamanda kendilerine nasıl bakabileceklerini gösterir. Ebeveynlerin ana görevi çocuklara onlarsız nasıl hayatta kalacaklarını öğretmektir. Oldukça iyi ebeveynler çocuklarına “Hayır” demelerine izin verir. Belli bir yaşına kadar çocuklar çok sevimli görünüyor. Doğa, insanlığın hayatta kalmasına özen gösterdi. Bebek şekli diye bir şey var. Bu doğanın manipülasyonu: çocuklar çok sevimli görünüyorlar, böylece ebeveynler çaresizken onları bırakmıyorlar. Çocuğun görünüşü daha az tatlı hale geldiğinde, bu gelişmeye, dünyada kendi başına yaşamayı öğrenmeye bir yere gitmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Gelişim aşamalarının her biri dayanıklıysa, çocuğun hayatındaki önemli görevlerle başa çıkmak için yeterli bir oksitosin kaynağı vardır. Geliştirme aşamaları her yaşta daha az anlaşılabilir. Ebeveynlerin çocuk sahibi olması zor olduğunda, sihirli kelimeleri hatırlamaları gerekir:“Aşkım”, “Canım” vb.