İş Yerinde Uykuya Karşı Ne Yapmalı?

İş Yerinde Uykuya Karşı Ne Yapmalı?

Bir işte çalışanlar, özellikle de öğle yemeklerinden sonra yahut iş çıkışına yaklaşılan zamanlarda ne kadar uykularının geldiğini bilirler. Bunun en temel sebeplerinden bir tanesi tabii ki yorgunluk ve gün sonuna doğru enerji düzeyimizin giderek düşmesi. Öğlen saatlerindeki yemekten sonra uykunun sebebi ise vücudun kan dolaşımını beyinden mideye doğru indirmesi ve enerjinin yemekleri sindirmek için harcanması. Dolayısıyla iş yerinde uykuya karşı ne yapmalı sorusunun cevabı tüm çalışanlar için daha da önemli bir hale geliyor.

Sağlık Kontrolleri

Eğer iş yerinizde yeteri kadar enerjik değilseniz, günlük hayatınızda her şey düzen içerisinde olmasına rağmen uykuya karşı koyamıyorsanız, ilk yapmanız gereken şey genel bir sağlık taramasından geçmek. Pek çok kişinin uykuya kendini kaptırma sebebi aslında vitamin ve mineral eksikleri, hastalıklar ve hormonal dengesizlikler, bazen de ruhsal sıkıntılar olabiliyor. Dolayısıyla öncelikle ideal sağlık koşullarınızda olduğunuzu bilmeniz gerekiyor.

İşi ve İş Yerini Sevmek

Sevmediğimiz bir iş yerinde çalışmak ve sevmediğimiz bir dalda faaliyet göstermek, maalesef işe olan motivasyonumuzun yok olmasına neden olacaktır. Bu motivasyon eksikliği ise uzun vadede uyuklama, moralsizlik, kötü ruh hali olarak bize dönecektir. Tek yapmanız gereken, daha az kazansanız bile, seveceğiniz bir iş yapmak. Bazen her şeyin para olmadığını unutmayın.

Uyku Düzeni

Düzensiz bir uyku düzeni, maalesef gün içerisindeki enerjinizi çalacaktır. Her gün aynı saatte uyumalı, aynı saatte kalkmalı, bunun yanında yeteri kadar uyku uyumalısınız. Uzmanlar, doğru anlarda uykuya dalabilmek için yatmadan en az bir saat önce teknoloji ile de bağlantımızı kesmemizi öneriyorlar. Hatta son bir saatinizi loş ışıklı bir odada geçirirseniz, vücudunuzun uykuya geçiş süreci daha da kısalacaktır.

Su İçmek

Vücudumuz yeteri kadar su alamadığı zaman dengesini kaybeder ve bu durum uyku hali, ağrılar, yorgunluk ve halsizlik olarak bize geri döner. Vücudumuzun normal enerji üretme fonksiyonlarına devam edebilmesini sağlamak için her gün sekiz su bardağı kadar su içmeyi unutmamalısınız. Çay, kahve, alkol gibi sıvıları daha az tüketmeyi de kesinlikle unutmayın.

Spor Yapmak

Spor yapmak, kan dolaşımını hızlandırır ve vücudu kendine getirir. İlk günlerde her ne kadar biraz yorgunluk hissetseniz de, sürekli olarak en azından yürüyüş yaparsanız, vücudunuzun her gün daha da dinç hale geldiğini fark edeceksiniz. Özellikle de oturarak çalışanlar, uzun vadede dolaşım sistemi sorunlarına da maruz kalabiliyor ve iyice enerjisiz bir hale gelebiliyorlar. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur dendiğini unutmayın.

Beslenmeye Dikkat

Günde 3 öğün yemek yemiyor, bazı öğünleri abartıyor, çok ağır şeyler tüketiyorsanız, maalesef uyku çok normal. Vücudumuzun gereksinim duyduğu besinleri doğru anlarda ve doğru bir şekilde almak, enerji düzeyimizi ve vücudumuzun düzenini doğru hale getirecektir. Bilhassa öğle aralarında çok ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmalısınız.