E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?


Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her konuda olduğu gibi ticaret şekillerinde de büyük değişiklikler meydana geldi. İnternet, hayatımıza girmeden önce almak istediğimiz bir ürünün kalitesi, fiyatı, kullanıcı memnuniyeti gibi konuları öğrenmek için çok fazla uğraş vermek gerekiyordu. Ürünün alınacağı yere bizzat gitmek, ürünü yerinde incelemek ve satın almak şarttı. Tabiki teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin bazı ürünlerin yerinde incelenmesi ve satın alınmasında fayda vardır. Otomobiller, gayrimenkuller, mobilyalar buna örnek olarak verilebilir. Fakat çok sayıda ürün, internet üzerinden incelenmekte, özellikleri hakkında bilgiler edinilebilmekte, ürünü önceden kullanan kişilerin fikirleri alınabilmekte ve şartlar uygun ise satın alınabilmektedir. Bu anlamda sayılamayacak kadar çok sayıda ürünü internette bulmak ve satın almak mümkündür. Peki, bu işlemlerin yapılmasını sağlayan teknoloji nasıl bir teknolojidir? Bu işlemlerin hepsi web siteleri üzerinde e-ticaret sistemleri kurulmasıyla gerçekleştirilebilmektedir. Firmalar veya ticari yetkisi olan şahıslar ticari faaliyet konusu olan ürünlerini, tüm özellikleri ve fiyatlarını içerecek şekilde web sitelerine girerler veya aracı bir kurum tarafından bu işlemi yaptırırlar.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Bankalarla yapılan anlaşmalar sonucu siteye sanal pos yazılımı entegre edilir. Bu sayede müşteriler istedikleri ürünü kredi kartı bilgilerini girerek satın alabilirler. Yine kurulan sistem sayesinde ürünün satıldığını gözlemleyen işletme, kargo veya kurye aracılığı ile ürünü müşteriye ulaştırır. Ticari faaliyetler internet üzerinden yürütülmek isteniyorsa öncelikle ticari yetkiye sahip olunmalıdır. Şahıs firması, Limited şirket vb.. Bu sağlandıktan sonra öncelikle uygun bir domain (alan adı) alınmalı ve e-ticaret sistemi kurmak için işlemlere başlanmalıdır. Şirketler domain alımında com.tr uzantısını kullanabilmektedirler. Bu uzantıları normal şahıslar satın alamaz. E-ticaret sistemleri yazılımcılar tarafından oluşturulan scriptlerdir. Şayet web programlama konusunda bir uzmanlığınız yoksa bu sistemi kendi başınıza oluşturabilme şansınız yok. Bu durumda yapılacak 2 şey var:

1- WordPress, Joomla gibi webmasterlar tarafından en çok tercih edilen sistemleri kurmak ve bu sistemlere ait e-ticaret temaları satın almak, özel olarak tasarlatmak veya ücretsiz ve sanal pos entegre imkanı sunan temaları bulmak. E-ticaret için ücretsiz tema bulmak pek kolay olmayacaktır veya bulunanlar tam olarak iş görmeyecektir. Bu yüzden biraz para harcamakta fayda vardır.

2- Bir yazılım firmasıyla anlaşarak bir E-ticaret scripti yazdırmak ve siteyi tasarlatmak. Bu yöntem biraz daha pahalı olacaktır fakat en profesyonel yöntem budur. Sistem hazırlanıp site kurulduktan sonra geriye kalan ürünlerin özelliklerini ve fiyatlarını siteye ait yönetim panelinden kaydetmektir. Böyle bir panel genellikle olur. Yapılması gereken kullanımı konusunda bilgi almak ve öğrenmektir. Tüm ürünler girildikten sonra site hazır hale gelir. Fakat iş tabiki de bununla bitmiyor. Müşterilerin sizi bulması ve ziyaret edebilmesi için bütçenize uygun olarak reklam çalışmaları yapmanız gerekiyor.Bu konuda en etkili yöntem Google Adwords’tür. Burada bir hesap oluşturarak bütçeniz kadar kampanya oluşturup ürünlerinizin reklamını yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra sitenize SEO (search engine optimization) çalışmaları yaptırmanız arama motorlarında kolay indexlenmenize ve üst sıralarda çıkmanıza katkı sağlayacaktır. Bu çalışmaları yapan çok sayıda firma bulunmaktadır. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra geriye kalan kısım ürününüzün kalitesiyle ilgilidir.