Anksiyete Nedir?

Anksiyete Nedir?

Anksiyete Nasıl Ortaya Çıkar?

Anksiyete yani bir diğer ismi ile kaygı bozukluğu psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Günlük yaşantımızda bazı zamanlar anksiyete yaşamamız oldukça olağandır. Çünkü zamanla karşı karşıya kaldığımız olaylardan dolayı endişe duyabilir yahut gelecek ile ilgili manevi ve maddi kaygılar yaşayabiliriz. Günlük yaşam içerisinde kaygı duymak ne kadar normal olsa da kaygının dozunda aşırılık mevcut ise o zaman rahatsızlık seviyesindeki tıbbi bir hastalıktan söz edilebilir. Yaşadığınız anksiyete problemi ile ilgili olarak adresini ziyaret edebilirsiniz. Anksiyete bozukluğu olan kişiler sürekli devam eden ve yoğun bir endişe hali, günlük yaşantıda normal olarak karşılaşılabilecek olaylara karşı korku vardır. Anksiyete çoğu zaman kendini panik atak krizleri ile de göstermektedir. Duyulan aşırı endişe, panik ve kaygı durumu günlük aktivitelerin de yerine getirilmesine engel olabilir. Kontrolü ve yönetilmesi oldukça zor olmasıyla birlikte zaman öngörüsünde de bulunulamamaktadır. Anksiyete bozukluğu belirtileri genç yaşlarda ortaya çıkıp yetişkinlik dönemine kadar devam edebilmektedir. Yaşanılan bu bozukluğun; sosyal anksiyete bozukluğu, spesifik fobiler, ayrılık anksiyetesi, genelleştirilmiş anksiyete gibi farklı çeşitleri de mevcuttur.

Anksiyete Bozukluk Nedenleri

Kesin olarak nedeni belirli olmasa da anksiyeteye çoğu zaman travmatik olaylar, sağlık sorunları, kalıtsal problemler, çeşitli deneyimler gibi kaygı bozukluklarının tetikleyici olduğu söylenebilmektedir. En bilinen anksiyete bozukluk sebepleri ise;

  • Genetik sebeplere bağlı anksiyete bozukluk,
  • Beyindeki korku ve duyguları kontrol eden bölümlerin hatalı şekilde bağlanması,
  • Yaşanılan travmalar,
  • Kullanılmakta olan ilaçların yan etkisi,
  • Kalp, şeker, akciğer ve tiroid gibi sağlık sorunları anksiyete bozukluklarına neden olabilmektedir.

Yetişkinlerin yanı sıra genç ve çocuklarda da karşılaşabileceğimiz rahatsızlıklardan olan anksiyete yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple alanında uzman kişilerden yardım almak ve belirtiler ile karşılaşıldığında başvurarak destek almakta yarar vardır.