İlk Korku Filmi Ne Zaman Çekildi?

İlk Korku Filmi Ne Zaman Çekildi?

Sinematograf cihazını icat eden Louis ve Auguste Lumiere kardeşler sinema tarihinin başlamasına sebep olmuştur, dünyadaki ilk film tarihi ise Lumiere kardeşlerin çekmiş olduğu kısa filmler ile başlamıştır. 1895'te başlayan sinema tarihi günümüze kadar pek çok gelişme ile gelişimini sürdürerek devam etmiştir.

Tarihteki İlk Filmler

Lumiere kardeşlerin sinematograf cihazını icat ettikleri yıl film çekmeye başlamalarıyla birlikte ilk filmler ortaya çıkmıştır. Çektikleri ilk film ise "Arrival of a Train at La Ciotat" olmuştur. İlk komedi filmi ise yine Lumiere kardeşlerin çekmiş olduğu "Islanan Bahçıvan" adlı filmdir. Lumiere kardeşlerin çekmiş olduğu bu ilk filmler sayesinde bir diğer film türleri oluşmuştur. Charlie Chaplin ve Einsenstein gibi isimlerden sessiz sinema türü, bir diğer sanatçılardan ise western (batı) türü, klasik tür, korku türü, gerilim türü, romantik tür gibi ilklerin başladığı türler ile birlikte günümüze kadar gelişmiş ve artmıştır.

İlk Türk Filmleri

Aynı zamanda "Yeşilçam" olarak da bilinen ilk Türk filmi, ilk Türk Sinemacısı Fuat Uzkınay tarafından 14 Kasım 1914'te, Yeşilköy/İstanbul’da çekilmiş olan "Ayastefanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı" adlı film olmuştur. 1914 yılında Ayastefanos'taki Rus Abidesi'nin yıkılmasına karar verilmiş ve bunu filme çekme fikri ortaya atılmıştır. Bu sayede ilk Türk (Yeşilçam) filminin çekimleri gerçekleştirilmiştir. 25 Eylül 1929'da ise Türkiye'de ki ilk sesli film gösterime sunulmuştur. Adı "Kadının Harbe Gidişi" olan ilk sesli film Elhemra Sineması'nda yapılmış olup, ilk Türk sineması ise İstanbul'un Şehzadebaşı semtinde "Milli Sinema" adıyla 19 Mart 1910'da Perşembe günü kurulmuştur.

İlk Korku Filmi Ne Zaman Çekildi

Lumiere kardeşler tarafından 1895 yılında çekilmiş olan ilk film "Arrival of a Train at La Ciotat" dan 1 yıl sonra yani 1896 yılında çekilmiş olan ilk korku filmi Georges Melies adlı yönetmenin çekmiş olduğu "Şeytanın Şatosu" adlı filmdir. Sadece 3 dakika süren bu ilk korku filmi konusu iyi ve kötünün savaşında galibin iyi olduğunu anlatıyor ve vampir, şeytan gibi figürlere yer veriyor. Dünya tarihinin ilkleri arasında yer alan efsanelerin başında ise "Frankenstein" yer alıyor. Thomas Edison'un 1910 yılında çekmiş olduğu bu film, günümüz dahil birçok filmde konu olarak yer almış ve efsane filmler arasından adını sildirmemiştir. Bu tür kısa filmlerden ziyade tam anlamıyla ilk korku filmi olarak bilinen film ise "Doktor Caligari’nin Muayenehanesi" adında ki ve tam 80 dakika sürmüş olan filmdir. Robert Wiene'ın yönetmiş olduğu 1920 yapımı bu film aynı zamanda Alman sinemasının temelini oluşturuyor. İlk Türk korku filmi ise 1949 yapımı olup, Aydın Arakon'un yönettiği "Çığlık" adlı filmdir. Daha sonra ise 1952 yılında çekilmiş olan, yönetmenliğini Mehmet Muhtar'ın üstlendiği "Drakula İstanbul'da" adlı film ile takip edilmiştir. Böylelikle sinema sektörü başlamış, 1895 yılından bu yana türler ve yapımlar hızla gelişerek günümüze kadar gelmiştir.